Op zoek naar een voedzaam tussendoortje dat je energie geeft én lekker smaakt? Deze havermoutkoekjes zijn precies wat je nodig hebt. Ze zijn knapperig van buiten, een beetje chewy van binnen en zitten boordevol goede ingrediënten zoals noten, havermout en chiazaad. Perfect voor onderweg, na het sporten of gewoon bij een kop thee. En wil je er net wat extra's uithalen? Voeg dan een schepje vegan eiwitpoeder toe. Zo maak je ze nóg voedzamer zonder in te leveren op smaak.
Ingrediënten (voor ca. 12 koekjes):
150 g havermout
60 g gemengde noten, grof gehakt (bijv. amandel, walnoot, cashew)
2 el kokosrasp
2 el chiazaad of lijnzaad
1 tl kaneel
1/4 tl zout
3 el ahornsiroop of honing
2 el gesmolten kokosolie
1 rijpe banaan, geprakt
1 tl vanille-extract
Optioneel: 1-2 el vegan eiwitpoeder (bijv. vanille- of naturel smaak)
30 g (vegan) witte chocolade, fijngehakt of gesmolten om te drizzelen
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een grote kom de havermout, noten, kokosrasp, chiazaad, kaneel en zout. Voeg het eiwitpoeder toe als je dat gebruikt.
Voeg in een aparte kom de geprakte banaan, ahornsiroop, gesmolten kokosolie en vanille toe. Meng goed door elkaar.
Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en roer goed tot alles goed gemengd is. Laat het mengsel eventueel 5 minuten staan zodat het iets steviger wordt.
Vorm met een eetlepel of ijsschep hoopjes en leg ze op de bakplaat. Druk ze een beetje plat.
Bak de koekjes 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat afkoelen en drizzle eventueel met gesmolten (vegan) witte chocolade.
Tips:
Bewaar luchtdicht in een trommel tot 5 dagen.
Voor extra crunch kun je zonnebloempitten of pompoenpitten toevoegen.
Liever glutenvrij? Gebruik glutenvrije havermout.