Vegan eiwitpoeder is niet alleen geschikt voor shakes. Je kunt het ook prima verwerken in bakrecepten zoals pannenkoeken, muffins, koekjes of bananenbrood. Zo voeg je eenvoudig extra eiwitten toe aan je tussendoortje of ontbijt. Maar hoe doe je dat zonder dat het je baksel droog of taai maakt? Hieronder lees je hoe je vegan eiwitpoeder slim gebruikt in de keuken.
Vervang een deel van de bloem
Gebruik eiwitpoeder ter vervanging van een deel van het meel. Een goede richtlijn is:
Vervang maximaal 1/3 van het meel door eiwitpoeder.
Voorbeeld: gebruik je 150 g bloem? Dan kun je 50 g daarvan vervangen door vegan eiwitpoeder.
Combineer met vocht en bindmiddelen
Eiwitpoeder zuigt vocht op. Voeg dus iets meer plantaardige melk, appelmoes, banaan of lijnzaad toe om het beslag luchtig te houden.
Praktische tips per recept:
Muffins & cake
Voeg eiwitpoeder toe aan het droge beslag. Gebruik appelmoes of een extra banaan voor smeuïgheid.
Pannenkoeken
Meng 1 scoop eiwitpoeder met havermout, plantaardige melk en een rijpe banaan. Zo krijg je een voedzaam, luchtig beslag.
Bananenbrood
Vervang 30-50 g van het meel door eiwitpoeder. Voeg een extra eetlepel olie of plantaardige yoghurt toe voor de textuur.
Koekjes
Gebruik eiwitpoeder in combinatie met havermeel. Houd het deeg wat vochtiger dan je gewend bent; het dikt nog in tijdens het bakken.
Bonus: gebruik smaak in je voordeel
Chocolade-eiwitpoeder past goed in brownies of havermoutrepen. Vanille of kaneel-eiwitpoeder werkt fijn in bananenbrood of appelmuffins. Zo voeg je meteen extra smaak toe, zonder extra suiker.